Pro Suolijärvi ry osallistui Posion muikkumarkkinoille heinäkuussa 2023. Kojullamme kävi sateisesta säästä huolimatta runsaasti Suolijärvien vesistön tilasta kiinnostuneita paikallisia ja mökkiläisiä. Kävijät pääsivät osallistumaan leikkimieliseen tietovisaan, jossa testattiin tuntemusta säännöstelyn suuruudesta, kalakantojen nykytilasta ja Suolijärvistä ennen säännöstelyä. Omakohtaisesta kokemuksesta moni tiesi, että järvien säännöstely on voimakasta, mutta moni veikkasi silti vedenkorkeuden vaihtelun alakanttiin. Myös Suolijärvien vaelluskalakantojen monimuotoisuus ennen säännöstelyä oli monelle uutta tietoa.

Yhteenvetona kuulumiset Suolijärvien rannoilta ovat huolestuttavia. Havainnot veden sameutumisesta ja rantojen rehevöityminsestä toistuivat keskusteluissa. Jopa lyhyemmän aikaa järven rannoilla viettäneet olivat havainneet tilan huonontumista viime vuosien aikana. Myös istuettujen kalakantojen heikko kunto oli melko hyvin tiedossa.

Nostimme esiin myös Suolijärvien luontaisen laskujoen Jumiskonjoen yläjuoksun surkeaa nykytilaa ja kalateiden puutetta. Viime vuosina ELY-keskus on vaatinut kalatietä Kemijoen voimalaitoksiin. Myös Jumiskonjokeen on saatava kalatiet ja pysyvä virtaama. Ekosysteemien vahingoittaminen tässä mittakaavassa ei ole hyväksyttävää enää tänä päivänä ja kalaistutukset eivät ole kestävä tapa korjata aiheutettua vahinkoa. Lue lisää Suolijärvien ja Jumiskonjoen tilanteesta täältä.